Το 4ο διεθνές συνέδριο WIMS με αντικείμενο Web Intelligence, Mining και Semantics διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη στις 2-4 Ιουνίου 2014 και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η OTS χορηγός του συνεδρίου υποστηρίζει την Έρευνα κα την Καινοτομία γύρω από την αξιοποίηση των data προς όφελος της κοινωνίας και των συνανθρώπων μας.

3 ημέρες 6 θεματικές ενότητες 57 παρουσιάσεις, ιδιαίτερα γεμάτο θα έλεγε κανείς το πρόγραμμα του συνεδρίου που διεξάγεται μια φορά τον χρόνο με συμμετέχοντες από την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα, διεθνείς οργανισμούς και μεγάλους φορείς του ιδιωτικού τομέα, έχοντας ως ενδιαφέρον την ευφυή προσέγγιση για να μετατρέψει τον παγκόσμιο ιστό σε μια παγκόσμια, συλλογιστικά και σημασιολογικά προσανατολισμένη, υπολογιστική μηχανή.

Το συνέδριο ξεκίνησε με την ομιλία του Jem Rayfield, Head Architect των Financial Times για τεχνικές στρατηγικές και την χρήση Semantic Technology για τροφοδότηση των online και print product portfolio.

Οι ενότητες που καλύφθηκαν στο συνέδριο ήταν οι εξής:

  1. Scalable Web and Data Architectures and Infrastructures
  2. Web Intelligence
  3. Web Mining, Information and Knowledge Extraction
  4. Web Semantics and Reasoning
  5. WIMS Applications
  6. Evaluation and Validation of WIMS Technologies and Applications

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με ένα workshop  με θέμα Modeling, Mining, Managing Smart City data flows’ με σκοπό την προώθηση των αποτελεσμάτων έρευνας γύρω από την εξόρυξη, ανάλυση και διαχείριση των δεδομένων που παράγονται στις πόλεις και τα social media.  H ανάγκη για στρατηγικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στις πόλεις αλλά και η αξιοποίηση των δεδομένων που παράγονται σε αυτές με σκοπό την δράση, την άμεση απόκριση και την πρόβλεψη ήταν οι κύριοι προβληματισμοί που αναδείχθηκαν στο workshop των «έξυπνων πόλεων». Επίσης παρουσιάστηκαν λύσεις που έχουν εφαρμοστεί σε διάφορες πόλεις του κόσμου συνδυάζοντας big data, open data και social media data.

Το συνέδριο ήταν μια καταπληκτική ευκαιρία για συμμετοχή σε ανταλλαγή αποτελεσμάτων έρευνας αλλά και προβληματισμών σε διεθνές επίπεδο. Είναι γεγονός πως η τεχνολογία επιτρέπει πλέον την αξιοποίηση των δεδομένων που παράγονται από τους ανθρώπους και τις πόλεις και σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη παραγωγή δεδομένων από την επέκταση του Internet of Things και την χρήση των social media θα βοηθήσει την έρευνα για περισσότερες καινοτόμες ιδέες που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.

Αναμένουμε λοιπόν το επόμενο WIMS με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο WIMS’ 14 θα βρείτε εδώ.Αφήστε μία απάντηση