Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και πιο συγκεκριμένα από τις 4 έως τις 7 του μηνός, πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο  το συνέδριο Lucene Revolution 2013. Το συνέδριο αυτό έχει ως αντικείμενό του την open source μηχανή αναζήτησης Apache Solr και το ευρετήριο Apache Lucene που αποτελεί τον πυρήνα του Solr.

To Solr αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες open source πλατφόρμες αναζήτησης στον κόσμο και τελεί υπό την αιγίδα του Apache Software Foundation. Στους πολυάριθμους χρήστες της, παγκοσμίως, συγκαταλέγονται μεγάλες εταιρίες πληροφορικής όπως η LinkedIn , Tweeter, ΙΒΜ οι οποίες παράλληλα συνεισφέρουν  στην επέκταση και τη βελτίωση του συστήματος.

Το Lucene Revolution συνδιοργανώνεται μία φορά το χρόνο από το Apache Foundation και την εταιρία Lucidworks η οποία παρέχει επί πληρωμή υπηρεσίες υποστήριξης στο Apache Solr και Lucene.

Το πρόγραμμα του φετινού συνεδρίου ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη:

1. Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για αρχάριους, προχωρημένους και εξειδικευμένους χρήστες του Apache Lucene και Solr (4 – 5 Νοεμβρίου)

2. Το κυρίως συνέδριο με διαλέξεις χωρισμένες σε επίπεδα αρχαρίων, προχωρημένων και εξειδικευμένων χρηστών. (6 – 7 Νοεμβρίου)

Όσον αφορά στα εκπαιδευτικά σεμινάρια, οι ενότητες που καλύφθηκαν ήταν οι εξής:

  1. Solr Unleashed: Σεμινάριο γνωριμίας για αρχάριους χρήστες προκειμένου να έρθουν σε επαφή με την πλατφόρμα Solr, την εισαγωγή των δεδομένων σε αυτή και την αναζήτηση της πληροφορίας προκειμένου να ενσωματώσουν μηχανισμούς αναζήτησης στις εφαρμογές τους
  2. Solr Under The Hood: Σεμινάριο για προχωρημένους χρήστες οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν  τους μηχανισμούς που δίνουν  ώθηση στο Solr και το Lucene καθώς και τους τρόπους βέλτιστης χρήσης τους ανάλογα με το επιχειρησιακό περιβάλλον και τις υποδομές που παρέχονται.
  3. Big Data & Solr: Σεμινάριο για εξειδικευμένους χρήστες οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά μεγάλους όγκους δεδομένων (της τάξεως των πολλών  GB ή ΤΒ) σε cloud αρχιτεκτονικές.

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα εκτός από τη θεωρία, να αφομοιώσουν τις γνώσεις τους με εργαστηριακές ασκήσεις (hands on labs) καθώς και να έρθουν σε επαφή με τους άλλους συναδέλφους για την ανταλλαγή απόψεων και βελτίστων πρακτικών πάνω σε προβλήματα της αναζήτησης της πληροφορίας στην καθημερινότητα.

Η κύρια δομή του συνεδρίου άνοιξε την 6η Νοεμβρίου με την εναρκτήρια ομιλία του Michael Busch, προϊσταμένου της αναζήτησης του κοινωνικού δικτύου Twitter και committer του Lucene. Αναλύθηκε η χρήση του Lucene ως συστήματος δημιουργίας ευρετηρίου για την αναζήτηση στη δημοφιλή διαδικτυακή πλατφόρμα καθώς και οι βελτιστοποιήσεις που πραγματοποιούνται για την ταχύτατη ευρετηρίαση και αναζήτηση της πληροφορίας (33388 Tweets/sec) που εισάγουν οι χρήστες.

Οι παρουσιάσεις του συνεδρίου κυμάνθηκαν στις εξής θεματικές:

1. Χρήση του Solr ως μηχανή αναζήτησης

2. Θέματα ασφάλειας και προσβασιμότητας στο Solr

3. Χρήση του Solr Cloud σε κατανεμημένες αρχιτεκτονικές με μεγάλους όγκους δεδομένων

4. Ενδεχόμενη Χρήση του Solr ως πηγή για ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων όπως log files και χρήση της πληροφορίας από BI εργαλεία.

5. Βελτιστοποιήσεις στην απόδοση του Solr

 

Το συνέδριο έκλεισε με το Stump The Chump, όπου όλοι οι σύνεδροι καλούνται να θέσουν τις πιο δύσκολες και ακραίες ερωτήσεις σε θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν στον Chris Ηοstetter, προγραμματιστή και committer του πυρήνα του Lucene. Οι τρεις ερώτησεις που θα δυσκολέψουν περισσότερο τον Hostetter να απαντήσει, βραβεύονται. Η ώρα αυτή αποτελεί μια από τις πιο ευχάριστες και αστείες στιγμές του συνεδρίου, αλλά και εξίσου σημαντική καθώς όλοι οι σύνεδροι δημοσίως μπορούν να προτείνουν λύσεις στα θέματα που τίθενται, αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία το Solr και του Lucene.

Η εμπειρία του συνεδρίου καθώς και των σεμιναρίων είναι ασυναγώνιστη καθώς δίνεται η ευκαιρία γνωριμίας με τους προγραμματιστές των συστημάτων Solr και Lucene (commiters) καθώς και επαγγελματιών του χώρου από όλον τον κόσμο με ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών πάνω σε θέματα αναζήτησης.

Οι διαφάνειες και τα βίντεο των παρουσιάσεων είναι διαθέσιμα μέσω της παρακάτω διεύθυνσης:

http://www.lucenerevolution.org/2013/Lucene-Solr-Revolution-2013-Dublin-Presentations

 

Ραντεβού το 2014 στο Lucene Revolution στην Washington DC !Αφήστε μία απάντηση