Το NFC εν δράσει

Ας δούμε ένα παράδειγμα καθημερινής χρήσης της τεχνολογίας NFC.

Ξυπνάει κάποιος το πρωί για να πάει στην δουλειά του. Προτού ξεκινήσει χρησιμοποιεί την NFC συσκευή του για να πληροφορηθεί για τις καιρικές συνθήκες και να ντυθεί ανάλογα.

Φεύγοντας από το σπίτι, χρησιμοποιεί την NFC συσκευή του για να κλειδώσει την εξώπορτα της κατοικίας του.

Πλησιάζει στο αυτοκίνητο, ξεκλειδώνει την πόρτα με ένα απλό πέρασμα της συσκευής του πάνω από την NFC κλειδαριά της πόρτας και ταυτόχρονα ρυθμίζονται αυτόματα στις προτιμήσεις του η θέση οδήγησης (απόσταση, ύψος), το τιμόνι, οι καθρέπτες, το ραδιόφωνο και το σύστημα πλοήγησης.

Μόλις φτάσει στη δουλειά του, πλησιάζει την NFC συσκευή του στο μηχανισμό που του επιτρέπει να εισέλθει στο κτίριο.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πληρώνει για ροφήματα και μικρογεύματα στο μηχάνημα του αυτόματου πωλητή χρησιμοποιώντας το προσωπικό του ηλεκτρονικό πορτοφόλι το οποίο είναι ενσωματωμένο στην NFC συσκευή του.

Σε μια συνάντηση, ανταλλάζει την επαγγελματική του κάρτα και διάφορα άλλα έγγραφα με τους συνεργάτες του.

Αφού σχολάσει, φτάνει στον ελεγχόμενο χώρο στάθμευσης και πληρώνει το αντίτιμο. Επειδή χρησιμοποιεί αρκετά συχνά τον συγκεκριμένο χώρο στάθμευσης, πληροφορείται για μια προσφορά που ισχύει για τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα, βλέπει την αφίσα μιας θεατρική παράσταση που τον ενδιαφέρει και χρησιμοποιεί την NFC συσκευή του για να λάβει τις σχετικές πληροφορίες (τοποθεσία τις παράστασης, ημερομηνίες και ώρες, κόστος εισιτηρίου, κτλ.). Κάνει κράτηση εισιτηρίου για την βραδινή παράσταση και τα εισιτήρια αποστέλλονται στη συσκευή του.

Το βράδυ, αποφασίζει να μην πάρει το αυτοκίνητο για να πάει στην παράσταση και χρησιμοποιεί το λεωφορείο. Μπαίνει στο λεωφορείο και συνειδητοποιεί ότι δεν έχει αγοράσει εισιτήριο. Χρησιμοποιεί και πάλι την NFC συσκευή του για να αγοράσει αλλά και για να επικυρώσει το εισιτήριο.

Φτάνοντας στο θέατρο, δεν περιμένει στην ουρά να εξυπηρετηθεί γιατί έχει ήδη αγοράσει το εισιτήριο και απλά περνάει την NFC συσκευή του από το ειδικό μηχάνημα προκειμένου να γίνει η επιβεβαίωση της κράτησης και να εισέλθει στο χώρο της παράστασης.

Μετά την παράσταση, αποφασίζει να περπατήσει μέχρι το σπίτι του. Στο δρόμο τον σταματάει η αστυνομία για ένα τυπικό έλεγχο. Πλησιάζει την NFC συσκευή του στο ειδικό μηχάνημα των αστυνομικών και αμέσως γίνεται η επιβεβαίωση της ταυτότητάς του.

 

Μελλοντικές εφαρμογές της τεχνολογίας NFC

Μέχρι στιγμής, είδαμε μόνο ένα κλάσμα των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία NFC. Πρακτικά οι εφαρμογές μπορεί να είναι πολύ περισσότερες.

Μπορούμε να φανταστούμε πόσο διαφορετικό και πιο απλοποιημένο θα ήταν το σύστημα υγείας αν κάθε άνθρωπος είχε το ιατρικό του ιστορικό και τα στοιχεία της ασφάλισης διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή ώστε οι γιατροί να μπορούν να ενημερώνονται για την κατάσταση της υγείας των ασθενών τους και τα φαρμακεία να μπορούν εκτελούν τις συνταγές.

Επίσης αν στην ίδια συσκευή υπήρχε αποθηκευμένη η ταυτότητα, η άδεια οδήγησης, το διαβατήριο, έτσι ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες (αστυνομία, δημοτικές αρχές, αεροδρόμια, λιμάνια, κ.α.) να διενεργούν με ευκολία ελέγχους.

Σε μια δημόσια βιβλιοθήκη, όπου τα μέλη θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της και τους διαθέσιμους τίτλους βιβλίων και επίσης θα μπορούν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία για το δανεισμό των βιβλίων.

Για την πλοήγηση (indoor navigation) στο εσωτερικό κτιρίων (όπως σχολεία, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, μουσεία, κτλ.), όπου το GPS δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, π.χ. αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία, πινακοθήκες, εκκλησίες, κ.α. για την πρόσβαση των επισκεπτών σε ψηφιακό πολιτιστικό υλικό αλλά και τη δυνατότητα να λαμβάνουν διαδραστικές υπηρεσίες ξενάγησης.

Σε ξενοδοχεία για την παροχή πληροφοριών σχετικά με δρομολόγια μέσων μαζικής μεταφοράς, αξιοθέατα, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης, κ.α.

Το NFC είναι μια αρκετά υποσχόμενη τεχνολογία η οποία εκτιμάται ότι θα αλλάξει σε σημαντικό βαθμό πολλές καθημερινές μας δραστηριότητες και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε. Επί του παρόντος, η τεχνολογία NFC παρουσιάζει αρκετά καλό επίπεδο τεχνολογικής ωριμότητας καθώς ένα ολόκληρο οικοσύστημα μοιράζεται την εμπειρία και τη γνώση του προκειμένου να αναπτυχθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για τη διάδοση του NFC αλλά και για την οικοδόμηση μια σταθερής και ευέλικτης βάσης για τη μελλοντική ανάπτυξη της τεχνολογίας στην αγορά.Αφήστε μία απάντηση