Η πορεία από την οδύσσεια των πιστοποιητικών στην εξαφάνιση τους

ethniko1

Από τον Μάιο του 2013 έως και το τέλος Ιούλιου ξεκίνησε η διαδικασία ένταξης των 325 Δήμων της Χώρας στο κεντρικό σύστημα του Εθνικού Δημοτολογίου στο ΥΠ.ΕΣ. Μία προσπάθεια που ξεκίνησε στα τέλη του 2005, διακόπηκε για ένα διάστημα λόγω της αναδιοργάνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Καλλικράτης) και  ολοκληρώθηκε με επιτυχία 8 χρόνια μετά. Ένα έργο με πολλές δυσκολίες τόσο στον συντονισμό του όσο και στον πλήρη έλεγχο του, με κρίσιμα σημεία που έπρεπε να διαλειτουργούν σωστά μεταξύ τους ώστε να επιτευχθεί ένας στόχος. Την συλλογή όλων των μητρώων πολιτών από κάθε Δήμο σε μία κεντρική βάση και τον συνεχή συγχρονισμό όλων των μεταβολών της βάσης κάθε Δήμου με το κεντρικό σύστημα στο ΥΠ.ΕΣ.

Οι άνθρωποι της OTS αισθάνονται περήφανοι που συμμετείχαν στην υλοποίηση του έργου έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία την ένταξη όλων των Δήμων με τους οποίους συνεργαζόμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έθεσε το ΥΠ.ΕΣ. Επιπλέον, υλοποιήσαμε και παραδώσαμε σε όλους τους Δήμους της χώρας, το λογισμικό (middleware) μέσω του οποίου γίνεται ο συγχρονισμός της βάσης του κάθε Δήμου με το κεντρικό σύστημα στο ΥΠ.ΕΣ.

Έχοντας πετύχει την ένταξη όλων των Δήμων στο Εθνικό Δημοτολόγιο έχει πλέον ανοίξει ο δρόμος για να αρχίσουν να φαίνονται τα οφέλη που είχαν προβλεφτεί κατά τον σχεδιασμό του έργου και αυτά (τα οφέλη) είναι πολλά, τόσο για την Πολιτεία (Δημόσιο, Δήμοι, Οργανισμοί) όσο και για τους ίδιους τους Πολίτες.

Οφέλη για την Πολιτεία

  1. Διάφοροι φορείς της Δημόσιας Διοίκησης  (Κ.Ε.Π., Υπουργεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, η ΕΛ.ΑΣ., η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κ.λπ.) μπορούν να αντλούν αυτοματοποιημένα και με άμεσο τρόπο, επικαιροποιημένα και έγκυρα στοιχεία δημοτικής κατάστασης πολιτών.
  2. Η διαλειτουργικότητα των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης με το κεντρικό σύστημα στο ΥΠ.ΕΣ. μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή κατάργηση της έκδοσης πιστοποιητικών δημοτικής κατάστασης.
  3. Οι Δήμοι δεν χρειάζεται πλέον να τηρούν εκλογικούς καταλόγους, ούτε να στέλνουν δίμηνες εκλογικές αναθεωρήσεις στο ΥΠ.ΕΣ.
  4. Σε ότι αφορά την τήρηση του Μητρώου Αρρένων, οι Δήμοι μπορούν πλέον να απαλλαχτούν από την συγκεκριμένη διαδικασία μειώνοντας σημαντικά τον φόρτο εργασίας.
  5. Τα στρατολογικά γραφεία πλέον μπορούν να προβαίνουν στην ετήσια κατάρτιση στρατολογικού πίνακα αυτοματοποιημένα, κάτι που επιφέρει μείωση του φόρτου εργασίας κατά 90%.
  6. Μελέτη για την μείωση του κόστους για την Πολιτεία εκτιμάει εξοικονόμηση περίπου 8 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οφέλη για τους Πολίτες

  1. Οι πολίτες πλεόν δεν χρειάζεται να προσκομούν πιστοποιητικά δημοτικής κατάστασης ή να μεταβαίνουν στα ΚΕΠ για την διεκπαιρέωση υποθέσεων που απαιτούν προσκόμιση πιστοποιητικού.
  2. Μειώνεται σημαντικά ο χρόνος διεκπεραίωσης υποθέσεων του κάθε πολίτη καθώς οι Φορείς θα πάψουν να τους ζητούν την προσκόμιση πιστοποιητικών καθώς θα λαμβάνουν την πληροφορία αυτοματοποιημένα μέσα από ένα κεντρικό σύστημα.

Τα παραπάνω οφέλη μένουν να αποδειχτούν και στην πράξη καθώς το μόνο που απομένει για να γίνουν ορατά είναι η βούληση της Πολιτείας. Το Εθνικό Δημοτολόγιο είναι η αρχή για την απλοποίηση του λαβύρινθου της γραφειοκρατίας. Τα έργα του Εθνικού Ληξιαρχείου και του Μητρώου Πολιτών θα ολοκληρώσουν ένα σύνολο στόχων που πριν δέκα χρόνια φάνταζαν αδιανόητοι και αυτοί ξεκινούν με την διευκόλυνση του πολίτη στις υποθέσεις του, την ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση στα ετήσια κόστη της Πολιτείας, την μείωση του φόρτου εργασίας σε Δημόσιους Φορείς, την διαφάνεια για όλες τις υποθέσεις και τον στρατηγικό σχεδιασμό από την Κεντρική Κυβέρνηση.

καρτα-πολιτηΑφήστε μία απάντηση